12:40 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 244
  Pratite nas

  U poslednja 24 sata u Srbiji je na virus korona testirano 7.168 osoba, njih 258 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo osam lica.

  Na respiratorima u bolnicama širom Srbije u ovom trenutku se nalazi 146 pacijenata. Ukupan broj preminulih tako se popeo na 598 od početka pandemije.

  Kažnjavanje na Adi je teško izvodljivo

  O smanjivanju broja posetilaca na kupalištima poput Ade Ciganlije dr Kon je rekao da lično razmišljajući ne vidi neko rešenje.

  „Činjenica je da ako imate ovakvu situaciju, jeste da na 100.000 ljudi ima onih koji ne znaju da su inficirani i da mogu preneti na nekoga“, istakao je.

  „Javna kupališta su u nadležnosti grada, a kažnjavanje je teško izvodljivo, ali mora da postoji neka kontrola“, istakao je Kon.

  Polazak u školu i vrtiće

  „Polazak u školu je suštinsko i najznačajnije pitanje u ovom trenutku, jer se približava. U Kriznom štabu smo dobili dopise sa modelima koje je ministar Šarčević pomenuo. Moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od samih prosvetara“, rekao je epidemiolog.

  „Da li je korisno ako postoji odgovarajuća distanca da se nose maske ili da napravimo kada će da se skidaju, o tome i dalje mora da se prodiskutuje. Nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju“, istakao je Kon.

  Za vrtiće je rekao da će se, kao i ranije, konsultovati sa pedijatrima.

  „Šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, to je pitanje. Da li će biti popuštanja ili će neke stvari bii trajno zabranjene, o tome ćemo diskutovati u štabu, ali i sa javnošću, vrlo moguće“, nagovestio je.

  Vakcinacija protiv gripa za decu je obavezna samo za one koji imaju neke hronične bolesti, podsetio je on. U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek.

  Dolazak leta nije mnogo uticao na ovaj virus

  „Ovaj virus uopšte nema sezonu i nema nameru da napusti teritoriju, globalno, i ne vidi se da će uskoro to sve stati. Još uvek je opcija da virus nestane teoretski moguća. Ali ako iz dana u dan imate veliki broj novozaraženih globalno, onda je ta opcija sve manje i manja. Imamo slučaj i formiranja novih kolektiva, u ovom slučaju u septembru, to je ono što epidemiolozi uvek prate“, istakao je Predrag Kon.

  Tagovi:
  koronavirus, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga