16:13 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2712
  Pratite nas

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do pre nekoliko meseci i da se danas počelo sa obilaskom 22 pi-si-ar laboratorije širom Srbije za virus korona, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

  Želimo da se još bolje spremimo za jesen i zimski talas virusa korona, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

  „Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu“, dodala je ona.

  Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

  Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, kazala je Brnabićeva.

  „Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižemo kapacitete za pi-si-ar testiranje što je ključ borbe protiv korona virusa“, kazala je premijerka, preneo je Tanjug.

  Brnabićeva je navela da se očekuje smirivanje situacije, ali i napomenula da to zavisi od svih nas i od toga koliko se pridržavamo mera prevencije.

  Još se razmatra kako će škole raditi

  Brnabićeva je rekla da krizni štab još uvek razmatra modele, koje je predložilo Ministarstvo prosvete, kako će se odvijati nastava u narednoj školskoj godini.

  Ona je rekla da će Krizni štab dati preporuke koje će nakon toga Vlada Srbije usvojiti.

  „Slušala sam pažljivo ministra Mladena Šarčevića. Ono čemu ja težim je da damo neke jasne kriterijume po kojima će škole odlučiti kako da rade, da ne ostavljamo to školskoj upravi da sami odlučuju. Radila bih striktnije i uvela jasnije kriterijume“, navela je Brnabićeva.

  Ona je navela da je onlajn nastava od marta dobro funkcionisala, da je dala dobre rezultate i da je to rezultat digitalizacije obrazovanja.

  „Mislim da smo bili jedina zemlja u Evropi koja nijedan dan nastave nije izgubila tokom pandemije. Spremni smo za onlajn, snimaju se časovi, sve ide svojim tokom, naći ćemo najbolji mehanizam za narednu školsku godinu“, naglasila je premijerka.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbija, biolaboratorije, virus korona, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga