02:07 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3538
  Pratite nas

  Polazak dece u školu je najznačajnija tema u ovom momentu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

  On je istakao da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi „efekat škole“.

  On je na naglasio da je velika zainteresovanost za popuštanjem mera, naročito za produženje radnog vremena kafića i otvaranja noćnih klubova, jer veliki broj ljudi živi od ugostiteljstva.

  „To su pitanja koja će biti teška. Ne bi smelo da se popušta sa merama sve dok se ne vide prve dve nedelje škole kako će proći. Ekonomski deo ovog problema je izuzetno značajan“, rekao je Kon na TV Pink.

  On je naglasio da kod mlađe dece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu „dobri prenosioci virusa“.

  Ukazao je, međutim, da „treba obezbediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i obezbediti nastavu na daljinu, za sve cikluse“.

  Kon je podsetio da se medicinski deo preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provetravanje prostora.

  Na ulazu u školu, kako je rekao, deci se mora meriti temperatura, kao i da je važno da deca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

  „Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje“, naglasio je Kon.

  Kako je rekao, moguće je napraviti plan koji će deca možda bolje sprovoditi nego odrasli, samo je potrebno da se naviknu.

  Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je naveo da se situacija nešto bolja, ali daleko od toga da je povoljna i stabilna.

  „U pojedinim delovima Srbije je nepovoljna situacija, u Beogradu prelazi iz nepovoljne u nesigurnu situaciju. Opada broj zaraženih, onih koji su sumnjivi na kovid 19. To je pokazatelj da je cirkulacija virusa smanjena“, naveo je Kon.
  Tagovi:
  virus korona, škola, epidemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga