01:59 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 177
  Pratite nas

  Komemoracija književnici Isidori Bjelici, koja je preminula 5. avgusta, održana je danas u Maloj sali Sava centra.

  Komemoraciji su prisustvovali njena majka i otac Dimitrije Bjelica i Nevanka Đurović, suprug Nebojša Pajkić, deca Lav i Vila Evanđelna, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci njenog dela.

  Komemoraciju je vodila Ksenija Vučić, koja je pozvala na minut ćutanja i rekla da bi htela da se sakrije negde između Isidorinih šešira, postavljenih pored njene fotografije, i da je nema ovde ovim povodom, ali da to ne ume.

  Doktorka Dragana Papić Grujić, dugogodišnja prijateljica, kazala je da je Isidora bila najveći intelektualac.

  „Najviše smo od nje učili o ljubavi, zalagala se da se ljubav kao predmet uvede u škole. Bila je borac. Među našim zadnjim prepiskama napisala mi je da smrt ne postoji, da je to premeštaj. Bila je vanvremenska, vanserijska, bila je apsolutno svoja, ali u isto vreme naša“, rekla je Papić Grujićeva.

  Doktorka Dušica Matović, takođe jedna od Isidorinih prijateljica, rekla da je književnica bila „vihor iznad sarajevske malograđanske javnosti“.

  Nepodnošljiva lakoća postojanja je tvoja karakteristika. Govorila si: ’Ovaj moj obod šešira me štiti od radoznalih ljudi’“, kazala je Matovićeva.

  Književnica će biti ispraćena za kremaciju u 16 časova, a počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

  Bjelica je objavila više od 60 knjiga, 50 pod svojim imenom, a 15 pod pseudonimom.

  Dobitnik je dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

  Pročitajte i:

  Isidora Bjelica: Od kruga dvojke do Menhetna, uvek u dramaturgiji sopstvenog života

  Tagovi:
  komemoracija, Isidora Bjelica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga