09:16 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 991
  Pratite nas

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda danas je završio konzervaciju poslednjeg sačuvanog natpisa „Provereno min net“ u centru grada. Inicijativu da se ovaj natpis sačuva pokrenuli su Beograđanin Branimir Gajić i beogradska redakcija Sputnjika.

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić u ime Grada Beograda zahvalio se Branimiru Gajiću i Sputnjiku.

  Vesić je rekao da je ponosan i srećan jer će neke nove generacije prolazeći tuda moći da saznaju šta se dešavalo u istoriji Beograda i šta taj natpis znači.

  On je podsetio na istorijske činjenice da su u oktobru 1944. godine sovjetske jedinice za deminiranje pregledale hiljade zgrada u našem gradu i deaktivirali mine koje su nacisti ostavili povlačeći se iz Beograda. Na svakoj zgradi koju su sovjetski heroji pregledali, na fasadi su ostavljali natpis „PROVERENO MIN NET“, što je bio dokaz da građani mogu da žive tu jer je bezbedno.

  Posle rata bilo je veoma mnogo ovakvih natpisa na fasadama, ali vremenom su nestajali, tako da nijedan nije bio sačuvan. Najduže se zadržao onaj natpis na Slaviji.

  Natpis u centru Beograda - Provereno, min njet (provereno nema mina)
  © Foto : Facebook / Goran Vesić
  Posle rata bilo je veoma mnogo ovakvih natpisa na fasadama u Beogradu. Značilo je da su ih pregledale sovjetske jedinice za deminiranje i da su bezbedne.

  Kada je nedavno AIK banka počela sa renoviranjem fasade zgrade na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša, jedan naš sugrađanin, Branimir Gajić je ugledao ovaj natpis i odmah obavestio Zavod za zaštitu spomenika kulture i Grad Beograd.

  „Nismo imali dilemu da ovaj natpis treba da sačuvamo. Zavod je izvršio konzervaciju i zaštitio natpis staklom, na kome se nalazi prigodan tekst na srpskom, ruskom i engleskom o tome šta natpis znači“ rekao je Vesić za Sputnjik.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga