04:45 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  147253
  Pratite nas

  Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici institucija u Prištini ne bi trebalo da učestvuju u dijalogu sa Beogradom, sve dok srpske vlasti ne povuku poternice prema pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, raspisane preko Interpola.

  U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji tamošnje vlasti privele su na kratko veterane OVK Imri Iljazija i Murteza Kastratija, po poternicama Interpola a na zahtev, kako u Prištini tvrde, srpskog pravosuđa.

  „Srbija, kao agresivna strana, koja se nije izvinila i nije izvela pred lice pravde ratne zločince koji su ubijali, masakrirali, silovali, uništavali i krali, ne bi trebalo da ima priliku da sedi za stolom dijaloga sa Kosovom, a da istovremeno ažurira političke poternice protiv boraca za oslobođenje i koji su branili svoj prag“, rekla je Haradinaj Stubla prištinskim medijima, prenosi RTS.

  Regionalni zapovednik bivše OVK Šukri Buja pridružio se Meljizi Haradinaj, rekavši da je dijalog besmislen, ukoliko Beograd ne prestane sa diplomatskim napadima.

  Buja kaže da bi lokalne institucije trebalo da traže od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ne priznaju listu Interpola radi procesuiranja pripadnika bivše OVK.

  Prištinski analitičar za bezbednost Nuredin Ibiši smatra da „progon bivših pripadnika OVK dolazi kao rezultat neefikasnosti kosovskih institucija“, koje, prema njegovim rečima, nekoliko godina nisu uspele da učlane Kosovo u Inteprol.

  Tagovi:
  Briselski dijalog, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga