17:24 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 107
  Pratite nas

  Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je u planu otvaranje devet novih državnih laboratorija za testiranje na virus korona u Srbiji.

  Vekić, predsednik nedavno formirane Radne grupe koja radi na otvaranju novih laboratorija za testiranje na virus korona, rekao je da je to telo imalo zadatak da vidi prostor, aparaturu, strukturu zaposlenih i da proceni koji je to broj ljudi koji treba da završi dodatnu edukaciju.

  Sedam timova je u prethodna četiri dana obišlo laboratorije, kazao je Vekić za RTS, najavljujući da će u narednih dan-dva sublimirati rezultate i podneti izveštaj Vladi.

  On je naveo da postoje objekti i laboratorije koji imaju izuzetno dobre uslove, gde treba uraditi dobru edukaciju, a ima i onih koje kubure sa prostorom, dok u određenim laboratorijama treba da se obezbede nove pi-si-ar mašine i ekstraktori.

  „Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija i povećanja kapaciteta postojećih“, rekao je Vekić.

  Kako je naveo, u planu je otvaranje devet novih državnih laboratorija — u Šapcu, Zaječaru, Užicu, Kruševcu i drugim gradovima.

  Što se tiče uključivanja privatnih laboratorija, Vekić navodi da je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a 27 je dobilo dozvolu za rad.

  Deca će nositi maske u školama

  Govoreći o početku školske godine, Vekić kaže da je njegov stav da škole treba što pre otvoriti.

  Navodi da je medicinski deo Radne grupe radio prethodnih dana intenzivno i predložio nekoliko mera koje će trebati da se poštuju u školama u vezi sa održavanjem nastave, kao i za onaj period između časova.

  U pitanju su mere, kako je dodao, koje će biti danas objavljene i koje određuju kako deca treba da se ponašaju, koja je distanca, u kojim vremenskim intervalima treba da se očiste kabineti, dezinfikuju zajedničke prostorije, stolice, stolovi.

  „U učionicama će morati da se poštuje socijalna distanca, deca će nositi maske, uglavnom tek kad odgovaraju imaće priliku da skinu maske, dezinfikovaće se kompletan školski pribor, školske klupe, predmeti koji se nalaze u učionicama, toaleti će se dezinfikovati tokom školskog odmora, vreme će se koristiti da se provede napolju“, naveo je Vekić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, koronavirus, Srbija, biolaboratorije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga