21:50 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 129
  Pratite nas

  Đaci će nositi maske svaki put kada odgovaraju na pitanje učitelja ili za ocenu, kao i kad god izađu iz učionice, kolektivnih sportova kao što su fudbal ili košarka neće biti na fizičkom, a škole će imati sobe za izolaciju onih koji osete simptome, tako bi trebalo da izgleda nova školska godina prema tumačenju epidemiologa i ministra prosvete.

  Ministar prosvete Mladen Šarčević ponovio je da će se nastava za decu od prvog do četvrtog razreda odvijati u školama, uz smanjenje broja učenika u učionicama i poštovanje svih mera

  „Pošli smo od toga da ne očekujemo vanredno stanje, kada su, kao u prvom talasu, roditelji dece do 12 godina bili kod kuće. Preko 22 odsto su roditelji dece do 12 godina, što je dovoljan razlog da mlađi osnovci na neki način treba da krenu na nastavu“, rekao je Šarčević.

  Naveo je da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirani su petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta.

  Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju.

  Šarčević je rekao da je najlošiji model nastave na daljinu, jer nema kontakata, te da su sva prelazna rešenja bolja od učenja na daljinu.

  On je pojasnio da će od 14 sati u školu ići stariji osnovci i da će škole same odlučivati kako će određivati raspored.

  „Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u septembru, a osmaci šest časova. Ipak, modifikovaćemo taj raspored na osnovu dobijanih nedeljnih izveštaja“, kaže on.

  Kaže da će roditelji moći da se opredele tokom septembra da li će deca isključivo pratiti nastavu onlajn u posebnim slučajevima, dok će za ocenjivanje biti obavezno da dođu u školu.

  Ministar navodi da neće biti kabinetske nastave, kako se ne bi deca šetala od kabineta do kabineta. Takođe, fizičko vaspitanje će biti prilagođeno. Roditelji će sa razrednim starešinom komunicirati onlajn.

  Šarčević kaže da će onlajn nastava od petog do osmog razreda biti pre podne, a za srednje po podne, kao i da će svi sadržaji moći da se nađu na RTS „Planeti“.

  Ministar prosvete kaže da će roditelji obezbeđivati maske svojoj deci, ali će škole morati da nabave određene rezervne količine.

  Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da se neprekidnim nošenjem maske smanjuje rizik tokom boravka đaka u školi.

  „Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako imaju temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu, dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanja časa, može da odloži masku“, objasnio je.

  Kon je kazao da struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvoljava mogućnost da kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

  „Ako učenik počne da govori, odgovara, odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu. Tokom leta treba svi prozori da budu otvoreni“, dodao je on.

  Kolektivni sportovi, kako je kazao, ne mogu biti tolerisani, te će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu.

  „Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa i u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu. Takođe, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu“, rekao je Kon.

  Zamenica v.d. direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kaže da je zadovoljavajuće i da se u školi koristi pamučna maska koja može da se pere i pegla, ali i da se maske tako nose da pokrivaju nos, usta i bradu.

  Upitana šta se radi kada se pojave simptomi u školi, ona kaže da postoje jasne procedure, te da niko sa bilo kakvim simptomima infekcije ne treba da ide u školu.

  „Ako se desi da neko tokom školskih časova oseti simptome, ako su u pitanju nastavnici i vannastavno osoblje, treba da se jave što pre u najbližu kovid ambulantu, dok učenici to treba da kažu svom nastavniku ili učitelju i tada idu u posebnu sobu za izolaciju koja će biti opredeljena samo za tu situaciju. Tu čekaju roditelje da ih onda odvedu u najbližu kovid ambulantu“, rekla je ona.

  Tagovi:
  epidemija, nastava, škola
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga