23:25 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 68
  Pratite nas

  Sve dok se ne pronađu vakcina ili lek za virus korona, moraćemo da se naviknemo na nošenje zaštitnih maski u gotovo svim situacijama.

  Naravno, nisu sve maske jednake i ne predstavljaju istu zaštitu, pa je tim naučnika sa Djuk univerziteta odlučio da sprovede istraživanje kako bi saznali koja je vrsta zaštitnih maski najefikasnija i omogućava najjaču zaštitu.

  Testirano je 14 vrsta maski, od profesionalnih N95, maski kakve najčešće koriste zdravstveni radnici, pa do ručno pletenih maski i marama. Pri testiranju maski i širenja kapljica, naučnici su koristili jednostavnu metodu koja uključuje laserski zrak, pametni telefon i crnu kutiju, prenosi B92.

  Vertikalnim širenjem laserskog zraka stvarao se tanki snop svetlosti koji je prolazio kroz otvore sa leve i desne strane kutije, dok se sa prednje strane nalazi otvor kroz koji su osobe koje su učestvovale u testiranju govorile.

  Telefonom je otpozadi snimano svetlo na kom su se kapljice raspršile dok je osoba govorila, pa je računarski algoritam mogao da ih prebroji i zabeleži za svaku masku pojedinačno.

  Prvo je sniman govor bez maske, nakon toga sa nošenjem maske, a svaka maska je testirana 10 puta.

  Rezultati testa

  Test je pokazao da najveću zaštitu pružaju N95 maske, a vrlo efikasnim pokazale su se i troslojne hirurške maske, kao i dvoslojne pamučne.

  U testu su korišćene i druge vrste jednoslojnih pamučnih maski, kao i N95 maske sa ventilima koje su se pokazale manje efikasnim u odnosu na maske bez ventila.

  Naime, ventil omogućava protok vazduha, što znači da više kapljica može proći kroz masku, tj. ventil – ona odlično štiti osobe koje je nose, ali zbog protoka vazduha i većeg broja kapljica, ugroženije su osobe koje se nalaze u blizini.

  Najmanje efikasne su tzv. gajter maske, kakve često koriste trkači, odnosno maske od flisa koje su navlače oko vrata i podižu kako bi se njima pokrili usta i nos.

  Ne samo da takve maske ne smanjuju širenje kapljica, već njihovo korišćenje rezultira stvaranjem većeg broja kapljica zbog vrste materijala koja veće kapljice razbija u više manjih pa se lakše šire vazduhom.

  Lošu efikasnost pri zaustavljanju širenja kapljica pokazale su i marame (bandane) i pletene maske.

   

  Tagovi:
  pandemija, virus korona, maska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga