04:58 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  4561
  Pratite nas

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, povodom epidemiološke situacije izazvane virusom korona, da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

  „Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema“, rekao je za RTS dr Kon.

  On je ukazao da i vakcina koja dođe „neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu“, ali da je to trenutno „najbolje što svet može da očekuje“.

  Povodom vakcine koju je registrovala Rusija, dr Kon kaže da imamo Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja krajnje aktivno prati sva istraživanja.

  „Niko još nije ovde podneo zahtev za registraciju vakcine. Imamo vrlo jasne propise po tom pitanju. Opreznost po pitanju bezbednosti vakcina je nužna. Prisutan je i pritisak da vakcina što pre bude dostupna i sad tu treba naći najbolje rešenje“, kazao je dr Kon.

  On je konstatovao i da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji.

  Kako je napomenuo, brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo „nulu“.

  „Juče je Kikinda malo izletela, bio je nešto veći broj slučajeva. To samo pokazuje da smo mi u jednoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji i da će tako biti dok god je virusa“, naveo je dr Kon.

  On je ponovo upozorio da je dovoljno jedno slavlje ili bilo kakvo okupljanje, na kojem može da dođe do ozbiljnijeg prenosa virusa, da izazove neočekivan skok broja zaraženih.

  „Sada smo oprezniji sa prognozama iz jednostavnog razloga — očekivali smo tokom leta značajan pad prenošenja i obolevanja, a dogodilo se upravo obrnuto i to je dosta uzdrmalo ne samo nas, nego i čitav svet“, kazao je Kon.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcina, virus korona, Predrag Kon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga