05:37 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 764
  Pratite nas

  Srpski patrijarh Irinej izjavio je da se nije odustalo od ideje da činu osveštanja Hrama Svetog Save u Beogradu sredinom oktobra prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora. Imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Putin i od te ideje nismo odustali. To će se dogoditi ako uslovi dozvole“, rekao je patrijarh Irinej za portal „Nova“.

  On je to izjavio u sredu uveče nakon što je ranije u toku dana razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a jedna od tema je bila i završetak radova na Hramu Svetog Save.

  Patrijarh Irinej je, iznoseći detalje sa sastanka, naveo da su se on i Vučić saglasili da su razgovori o Kosovu i Metohiji neizvesni i da je situacija na tom području veoma teška.

  „Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje, tako da je to problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi“, rekao je patrijarh Irinej.

  Govoreći o reagovanjima na njegovu izjavu da je vreme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh Irinej je podsetio da je to oduvek stav Srpske pravoslavne crkve.

  „Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu“, istakao je patrijarh Irinej.

   

  Stavovi autora ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije

  Tagovi:
  Hram Svetog Save, Vladimir Putin, patrijarh Irinej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga