11:51 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21167
  Pratite nas

  Prva vakcina protiv virusa korona koju je registrovala Rusija, efikasna je i bezbedna, rekao je dr Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i pulmologije, šef katedre patologije čoveka na Univerzitetu Sečenov.

  Dodaje da je vakcina prošla ispitivanja na životinjama i na ljudima, te da nema povoda da se sumnja. Boljević kaže da je Institut „Gamalej“ imao osnovu za vakcinu protiv virusa korona koja je samo nadograđivana.

  „Oni su imali osnovu na koju su dodali komponentu. Za dve nedelje napravili su vakcinu, a posle toga su išla proveravanja. U februaru je bila napravljena već 70 odsto“, istakao je Boljević za „Vijesti“.

  Kaže da će vakcinu prvi primiti zdravstveni radnici, zatim nastavnici i učitelji koji od prvog septembra treba da krenu sa radom.

  „Vakcina je za Rusiju besplatna i dobrovoljna. Ja ću se vakcinisati u oktobru“, naglasio je Boljević.

  Kako je ranije danas saopštila predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova više od 20 država je pokazalo interesovanje za rusku vakcinu protiv virusa korona.

  Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga