10:08 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  25109
  Pratite nas

  Manastir Dečani ponovo je na udaru - lokalne kosovske vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, iako je to zabranjeno zakonom. Time su kosovski Albanci pokazali koliko je ugrožena srpska baština na Kosovu.

  „Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani. Unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine, postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme „Ljika“ aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije. Postavljaju se široke cevi za drenažu na nekoliko mesta“, saopštavaju iz Eparhije raško-prizrenske.

  ​Kako dodaju, zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

  „O ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani“, navode iz Eparhije.

  ​Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put gradi, najoštrije je osudila „otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESKO spomenika na ovom delu Balkana“.

  „Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što će imati nesagledive posledice“, kažu u Eparhiji.

  Podsećaju da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosovu na štetu manastira Dečani jer opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

  „Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija, predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru. Eparhija i manastir podsećaju da je stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi. Eparhija Raško-prizrenska će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtevom da se sa radovima hitno prestane, da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti“, navode iz Eparhije i apeluju na sve nadležne da se „ove nezakonite aktivnosti smesta obustave i spreči uništavanje jedinstvenog prirodnog ambijenta oko manastira“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Visoki Dečani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga