16:52 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  5798
  Pratite nas

  Na pitanje novinara da li će Srbija ući u proces nabavke vakcine iz Rusije ili EU, epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da treba da postoji trka sa vakcinama, ali da je bolje malo sačekati.

  „Svaki uspeh sa vakcinom je izuzetan uspeh, bez obzira sa koje strane dolazi. Uvek postoji trka. Bitno je da vakcine bude sigurna, proverena, da daje visoku zaštitu i da ima što manje reakcija, iako ne postoji vakcina kod koje nema nikakve reakcije“, rekao je Tiodorović.

  Kad je reč o registraciji, on kaže da naša Agencija za lekove može to da uradi za 6 meseci, ali ističe da ne treba da žurimo.

  „Treba malo da sačekamo, da imamo jasnu predstavu o tome. I nije to slučaj samo sa ruskom, kineskom, američkom, nemačkom vakcinom. Dobro je da se oni takmiče, ali takmiče se u kvalitetu. I ko će imati bolje rezultate. Mi ćemo sigurno biti na onoj strani gde je to postignuto i gde su sigurni ti podaci. Zato je važan monitoring koji sprovodimo“, naveo je on.

  Kad je reč o proizvodnji vakcina, Tiodorović ističe:

  „Nije moguće potpuno imati uvid šta ko radi, svako ima poslovnu tajnu. Ali sigurno će prednost imati i onaj koji je najpovoljniji. Da li možemo imati besplatnu vakcinu – pa ne postoji nijedan besplatan ručak na svetu“, zaključio je.

  Tagovi:
  Branislav Tiodorović, virus korona, Rusija, krizni štab, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga