19:02 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1822
  Pratite nas

  Prva četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji stigla su iz Rusije u Beograd i njihovo postavljanje počinje sutra, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  „Stigla su prva četiri kamiona, odnosno delovi za postament, tako da postavljanje spomenika počinje sutra i od tada zvanično počinje da teče rok od dva meseca da se spomenik Stefanu Nemanji postavi“, rekao je Vesić za Tanug i najavio da će druga četiri kamiona sa delovima spomenika stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra.

  Projekat spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu
  © Foto : www.gradnja.rs
  Projekat spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu

  Vesić je naveo da je u Beograd desetog avgusta stigla grupa ruskih majstora koji će raditi na postavljanju spomenika, a da se početkom septembra očekuje i dolazak autora spomenika, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

  „Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra“, rekao je Vesić.

  Rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra, naveo je i izrazio zadovoljstvo što će Beograd dobiti ovaj spomenik.

  Delovi spomenika Stefanu Nemanji
  © Foto : Grad Beograd
  Delovi spomenika Stefanu Nemanji

  „Spomenik se postavlja na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mislim da je bilo krajnje vreme da Srbija na ovaj način pokaže poštovanje prema svojoj istoriji, prema vladarima koji su stvarali ovu zemlju“, rekao je Vesić.

  Navodi je da smo mi jedna od retkih nacija koja ima brojne vladare u srednjem veku koji, nažalost, nemaju svoja obeležja koja treba da imaju u našoj zemlji.

  Deo spomenika Stefanu Nemanji
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Deo spomenika Stefanu Nemanji

  „Žalosno je, ali imam utisak kao da srednji vek za nas ne postoji. Nemamo nijednog srednjovekovnog vladara na novčanicama i do skoro smo se ponašali kao da srpska istorija počinje 1804. godine. Tada počinje moderna srpska istorija, ali mi smo u srednjem veku bili slavna i značajna evropska država i zaista je bio poslednji trenutak da pokažemo poštovanje prema našem srednjem veku“, rekao je Vesić.

  Time, dodao je, pokazujemo da smo narod koji ima duboke korene u Evropi, narod koji je imao svoje pravne akte kada i drugi evropski narodi i narod koji ima uređenu državu.
  Spomenik Stefanu Nemanji kreće put Beograda
  © Foto : Ustupila Sputnjiku Skupština grada
  Spomenik Stefanu Nemanji kreće put Beograda

  „Time pokazujemo da mi nismo ovde od juče i da poštujemo ono što je naša istorija tako da je sutra veliki dan za Srbiju jer počinje postavljanje spomenika Stefanu Nemanji koji će tu vekovima stajati na ponos našeg naroda i podsećanje da nam je trebalo toliko vekova da podignemo spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije“, zaključio je Vesić.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Beograd, Stefan Nemanja, spomenik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga