12:16 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1870
  Pratite nas

  Na stranici „Biser Metohije“ osvanula je dirljiva priča o tome kako je jedan predstavnik carske Rusije pre više od sto godina spasio manastir Visoki Dečani od albanskih ruku.

  Administratori grupe „Biser Metohije“ rekli su Sputnjiku da su priču pronašli u knjizi „Dečanske i druge priče“ autora arhimandrita mr Alekseja (Bogićevića) i Radmile Mišev. 

  Priču prenosimo u celosti:

  Posle Balkanskih ratova zapadni deo Metohije je pripao Kraljevini Crnoj Gori i bio je u njenom sastavu sve do ujedinjenja 1918. godine. Međunarodna komisija je trebalo da razgraniči Kraljevinu Crnu Goru i Albaniju, zato što su Velike sile stvorile državu Albaniju 1912. godine. Granica između Kraljevine Crne Gore i Albanije je određivana (i iscrtavana) 1913. godine. Stanko Bašanović je u vreme određivanja granice živeo u Albaniji i sa albanskim mladićima radio kao nosač geometrijskih sprava, neophodnih Međunarodnoj komisiji za razgraničenje i rad na terenu.

  Pričao je čika Stanko da su Albanci donosili bisage pune zlata kako bi potkupili komisiju i Metohiju dali Albancima, ali su članovi Međunarodne komisije bili časni ljudi (u to vreme, članovi međunarodnih komisija nisu bili potkupljivi). Albanski predstavnici vlasti su objašnjavali gde je šta i pričali da je to njihova teritorija od starine. Sve je bilo spremno da se iscrta nova granica.

  Došli su do jednog mesta, visoko na planini, odakle su u dolini ugledali manastir Visoki Dečani. Čika Stanko je pričao o tome: „Video se manastir kao na dlanu, beo kao labud. Lepote mu se ne možeš nagledati”. Predstavnik carske Rusije je stao i pitao šta je ono dole. Zainteresovali su se i Englezi. Albanci su objašnjavali da je to nešto staro, njihovo, ostalo odavno. Rus i Englez su se samo pogledali. Kroz dvogled su jasno videli pravoslavni manastir. Čika Stanko je pričao: „Rus kaže: Vraćaj se nazad!” i uđe u dubinu preko 8 kilometara, inače je bilo predviđeno da granična linija prolazi pored samog manastira, a možda bi i manastir ostao sa druge strane granične linije, u Albaniji.

  Cilj instagram naloga @bisermetohije je upoznavanje sa jednim od najstarijih metohijskih naselja Velika Hoča, ali i sa Metohijom u celini.
  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  Objava koju deli @bisermetohije (@bisermetohije) dana

  Pročitajte i:
  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, legenda, manastir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga