07:15 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  109
  Pratite nas

  Pored Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, još dve institucije detektovale virus Zapadnog Nila kod komaraca, u mestu u kojem zaraženih insekata nije bilo.

  Ni u toku prošle nedelje u Srbiji, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nije registrovana groznica Zapadnog Nila među građanima.

  Kako se navodi u najnovijem izveštaju Instituta "Batut", koji važi za 33. ovogodišnju nedelju, od 9 do 15. avgusta, kod kućnih komaraca, koji su sakupljeni u Temerinu, groznicu Zapadnog Nila otkrili su Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

  "U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo 'Novi Sad' i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13 do 17. jula 2020. godine izvršeno je sakupljanje komaraca na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom pulu kućnih komarca sakupljenih u Temerinu", navodi se u izveštaju "Batuta".

  Prethodno je Zavod za biocide zaražene krvopije otkrio u 11 mesta u Srbiji. Na osnovu izveštaja Zavoda, od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina,Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda - navode iz "Batuta".

  U ovom Institutu navode da iako se zaraženi ljudi registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj tokom avgusta, do 14. avgusta u Srbiji nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

  Sa druge strane, u zemljama Evropske unije prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja, i to u Grčkoj 10, a u Rumuniji 2, pišu "Novosti".

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  zaraza, zapadni nil
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga