17:08 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

  Veler je rekla da vlada u Prištini treba ozbiljno da shvati zabrinutost Srpske pravoslavne crkve.

  Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da tzv. Kosovo u stvari vodi računa o Crkvi.

  „Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo“, ocenila je Veler. 

  Ona je u izjavi za KTV istakla da taj problem ne treba da se rešava na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou i ukazala da su Dečani na listi Uneskove svetske baštine, prenosi Tanjug.

  Navela je i da će pitanje crkve biti tema dijaloga u Briselu.

  Veler je podsetila da je Priština prihvatila Ahtisarijev plan čiji se Aneks 5 odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i verskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu, koji je i deo ustava tzv. Kosova.

  „Iz tog razloga, Kosovo mora zaštititi Srpsku pravoslavnu crkvu, u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već treba samo da zaustavi izgradnju takvog puta, da pokaže da poštuje ustav i sprovodi zakon u skladu sa Ahtisarijevim planom, da zaštiti prava i verske slobode srpske zajednice“, rekla je Veler.

  Ona je istakla da je to pitanje veoma složeno, s obzirom na to da, kako je ocenila, lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno i nisu se bavile tim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Visoki Dečani, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga