05:35 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 305
  Pratite nas

  Nakon detaljne pretrage terena ekipe „Ciklonizacije“ našle su veliko izvorište azijskih tigrastih komaraca. Reč je o više zapuštenih i zaraslih parcela u Novom Sadu na Detelinari, iza Tržnog centra Merkur i podvožnjaka na početku Partizanske ulice.

  „Tokom monitoringa odraslih komaraca koji smo redovno sprovodili u ovom delu grada, primećeno je značajno prisustvo jedinki ove invazivne vrste komaraca. Dosta vremena trebalo nam je da pretražimo šire područje, a prolaz do ovog žarišta komaraca naše ekipe morale su da prokrče trimerima i mačetama. Osim što su zarasle u vegetaciju, na ovim parcelama ima i zapuštenih pomoćnih objekata, smeća, saksija, kofa i ambalaže i drugih predmeta koji su puni vode. Tamo su naše ekipe zatekle rojeve ovih komaraca, dok su pobrojani predmeti sa vodom puni njihovih larvi. Tako smo u samom Novom Sadu dobili idealno izvorište tigrastih komaraca, odnosno žarište sa koga su se širili po okolini“, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

  Odmah po otkrivanju izvorišta, operativci su izveli larvicidne tretmane, kao i tretman protiv odraslih formi termalnim zadimljavanjem. Kako bi efekat bio potpun, narednih dana tretmani će biti izvedeni u širem području.

  Aćimović navodi da iskustva pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca u urbanim sredinama Novog Sada kišničare, septičke jame, gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe, kao i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kaže, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikroizvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni ciklus ove vrste.

  „Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda. Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom taj problem mogu da prijave našem centru. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno, izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno širenje ove agresivne vrste komaraca“, objašnjava Aćimović, a prenosi „NS uživo“.

  Inače, stručnjaci „Ciklonizacije“ zvanično su odrasle jedinke tigrastog komaraca u Novom Sadu detektovale 2018. godine. Od tada se ova vrsta posebno prati i izvode se ciljani tretmani njihovog suzbijanja. Tokom ove i proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju.

  Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećanog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih, koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i grizu veći deo dana.

   

  Tagovi:
  najezda, komarci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga