03:26 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2071
  Pratite nas

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret kojim se crkva u Hori, jedna od najslavnijih vizantijskih građevina u Istanbulu pretvara u džamiju, mesec dana nakon što je to učinjeno sa Aja Sofijom.

  Srednjevekovna crkva Hrista Spasitelja u Hori sagrađena je blizu drevnih gradskih zidina Istanbula, sadrži vizantijske mozaike iz 14. veka i freske koje prikazuju prizore iz biblijskih priča.

  Pola veka nakon osvajanja Carigrada 1453. godine pretvorena je u džamiju, da bi nakon rekonstrukcije i konzervatorskih radova započetih 1948. godine pretvorena u muzej.

  ​Prošle godine je turski sud poništio odluku vlade iz 1945. godine kojom je Hora - poznata kao Karije na turskom - pretvorena u muzej koji vodi Ministarstvo obrazovanja.

  Erdogan je potpisao odluku koja je objavljena u službenom glasniku Turske u kojoj se navodi da je „upravljanje džamijom Karije prebačeno u upravu za verska pitanja i (džamija) otvorena za molitvu“, prenosi RTS.

  U odluci turskog predsednika nije navedeno kada će se prve muslimanske molitve održati na Hori, niti šta će se desiti sa hrišćanskim freskama i mozaikom.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga