04:01 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  32177
  Pratite nas

  U video-poruci podrške DPS-u Mila Đukanovića premijer Albanije Edi Rama govorio je srpskim jezikom pozicionirajući se pored albanske zastave i ispred slike Ismaila Ćemalija.

  Ismail Ćemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti od otomanske vlasti. Bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

  Poznat je i po tome što je po deklarisanju nezavisnosti Albanije izašao na terasu dvospratne zgrade u Valoni i mahao crvenom zastavom sa crnim dvoglavim orlom pred nekoliko stotina okupljenih Albanaca.

  Nastavljajući tu tradiciju, Albanci godinama koriste lik Ćemalija uz zastavu sa dvoglavim orlom i mapom „velike Albanije“, kako bi provocirali svoje susede na čije teritorije pretenduju.

  Mapa „velike Albanije“ sadrži delove Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore. „Velika Albanija“ je težnja koja se javlja na političkoj sceni te zemlje još od kraja 19. veka i dan-danas se provlači u govorima albanskih političara.

  Srpska javnost je upoznata sa likom Ćemalija 2014. godine, kada se tokom utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu nad stadionom pojavila letelica na daljinsko upravljanje koja je nosila albansku zastavu sa porukom na kojoj je bila mapa velike Albanije i likovi političara Ismaila Ćemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija.

  Utakmica je prekinuta zbog skandalozne provokacije albanskih navijača, ali i zbog opšteg meteža na terenu i tuče koja je usledila.

  Tagovi:
  Milo Đukanović, Velika Albanija, Albanija, Edi Rama
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga