13:41 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 5527
  Pratite nas

  Svi koji ulaze u Srbiju, bez obzira da li su stranci ili građani Srbije, na granici dobijaju zdravstveno upozorenje i meri im se telesna temperatura, a svaki sumnjiv slučaj na koronu, pravo sa granice će biti upućen u kovid ambulantu, saznaje „Blic“.

  Ovo pravilo, naime, važi od kada je pojačan zdravstveni nadzor na granicama, što je počelo da se primenjuje ovih dana, tačnije od kako je korona buknula u zemljama u okruženju, a gde trenutno boravi određen broj naših građana na letovanju.

  Prema navodima „Blica“, oni sa simptomima virusa korona, kojima se meri temperatura i koji su samim tim i sumnjivi na kovid 19, biće upućivani u kovid ambulante. Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na ovaj virus, a po potrebi i hospitalizacija.

  U Srbiji se, kako se podseća, sve glasnije priča o mogućoj dvonedeljnoj izolaciji za naše državljane po povratku sa odmora iz zemalja okruženja, gde u poslednje vreme rastu brojke novozaraženih.

  Do tada, na granicama će se primenjivati ove mere, a svaki naš građanin dobiće i zdravstveno upozorenje, koje izdaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

  U tom zdravstvenom upozorenju su navedeni saveti kako osoba da se ponaša zbog epidemije virusa korona, kao i brojevi telefona ustanova kojima mogu da se jave ukoliko su bolesni ili imaju simptome kovida 19.

  Kroz osam tačaka navedeno je kako se treba ponašati tokom boravka u Srbiji, ili nakon povratka u zemlju, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

  Napominje se da bi u narednih 14 dana trebalo smanjiti komunikaciju sa drugim osobama u domaćinstvu, radnom ili javnom mestu.

  Tu su detaljni saveti o dezinfekciji i ponašanju. Takođe, u uputstvu je navedeno da treba izbegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije, kao i pozdravljanje i ljubljenje i držati obaveznu distancu od jednog metra.

  Takođe, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, i ukoliko neko oseti simptome infekcije organa za disanje, među kojima spadaju povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, potrebno je odmah staviti masku, izbegavati kontakte sa drugim osobama i javiti se telefonom epidemiologu instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kontrola, granica, Srbija, virus korona, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga