06:39 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 621
  Pratite nas

  Ambasadori zemalja Kvinte posetili su danas opštinu Dečane i manastir Visoki Dečani i zatražili da kosovske vlasti sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. o slučaju spora u vezi sa zemljištem tog manastira, a da vlada u Prištini ubrzano reši pitanje radova na putu u zaštićenoj zoni.

  Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD u Prištini, ambasadori su pozvali sve strane da se striktno pridržavaju kosovskih zakona, posebno Zakona o specijalnim zaštićenim zonama iz 2008. godine.

  „Pozivamo strane da se striktno pridržavaju kosovskih zakona, posebno Zakona o specijalnim zaštićenim zonama iz 2008. godine i da se preostali problemi reše u okviru Saveta za praćenje i sprovođenja, pre nego što se preduzme bilo kakva akcija“, navode se u saopštenju.

  Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD posetili su opštinu Dečani zajedno sa predstavnicima EU, Kfora i OEBS-a, prenosi Tanjug.

  Ambasadori zemalja Kvinte su se odvojeno sastali sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.

  Vlasti u opštini Dečani, uprkos pozivima SAD i međunarodne zajednice, već više od četiri godine odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđeno da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dečani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga