00:12 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 842
  Pratite nas

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je danas počela druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji podsetio da su prva četiri kamiona sa delovima spomenika stigla 14. avgusta i otada radnici pod nadzorom Olega Laskareva vredno rade. Danas je stigao prvi od još četiri kamiona, sa fragmentima vizantijskog šlema, što je deo postamenta.

  „Poslednja dva kamiona stižu sredinom septembra, a tada će u Beograd stići i statua Stefana Nemanje. U postamentu će biti unikatni mozaici i reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje, odnosno delove srpske istorije. Mozaična tehnika biće ista kao što se koristila u Hramu Svetog Save, po čemu je on jedinstven u svetu jer su u njemu sve freske urađene kao mozaici. U šlemu će moći da bude oko pedeset ljudi istovremeno i zato će taj postament biti svojevrstan muzej na otvorenom – precizirao je Vesić prilikom obilaska radova na ovom spomeniku na Savskom trgu.

  Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji
  © Foto : Grad Beograd
  Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji
  On je podsetio da je Stefan Nemanja rodonačelnik naše najznačajnije srednjovekovne dinastije, koja je Srbijom vladala skoro dve stotine godina i koja je dala jedanaest vladara. U vreme Nemanjića, Srbija je postala značajna srednjovekovna evropska država, dodao je Vesić.

  „Posebno sam ponosan što na predlog predsednika Vučića Srbija konačno dobija spomenik Stefanu Nemanji. To znači da konačno poštujemo svoju istoriju, da se konačno okrećemo sebi i da postajemo ponosni na ono šta smo bili. Simbolika ovog spomenika je zbog toga mnogo veća od njega samog“, kazao je Vesić.

  Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu
  © Foto : Sputnjiku ustupio Grad Beograd
  Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu
  Zamenik gradonačelnika najavio je i da se očekuje dolazak vajara Aleksandra Rukavišnjikova, po čijoj ideji je skulptura i napravljena i koji će nadgledati njeno postavljanje. Nakon toga će skulptura biti patinirana, tako da će građanima biti dostupna sredinom novembra.

  „Oko spomenika će se nalaziti fontana sa 48 mlaznica, a spomenik će imati posebnu rasvetu. Siguran sam da ćemo svi biti ponosni i da će ovo biti jedinstven spomenik u svetu, po kojem će Beograd biti prepoznatljiv“, istakao je Vesić.

  Mozaični detalj koji će biti ugrađen u spomenik Stefanu Nemanji
  © Foto : Sputnjiku ustupio Grad Beograd
  Mozaični detalj koji će biti ugrađen u spomenik Stefanu Nemanji
  On je pobrojao najbolje evropske vajare i arhitekte koji učestvuju u brojnim gradskim projektima, na čemu im je posebno zahvalio.

  Čitav Savski trg, dodao je Vesić, biće jedinstveno mesto, a posebnu atraktivnost daće mu i budući Muzej Nikole Tesle, koji će se ovde preseliti iz mnogo manjeg prostora u Krunskoj ulici.

  „Biće to divan trg, sa pešačkom zonom od skoro dvadeset hiljada kvadrata, a ukupne površine oko 32 hiljade kvadrata“, naglasio je Vesić.

  Detalj sa spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu
  © Foto : Sputnjiku ustupio Grad Beograd
  Detalj sa spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu
  Oleg Laskarev, koji nadgleda radove, precizirao je da su stigla još četiri kamiona sa delovima spomenika, među kojima su šlem, remen i delovi mozaika.

  „Proces se odvija po planu, nema kašnjenja i radovi će biti završeni u roku“, naveo je on.

  Laskarev je dodao da su delovi mozaika ručno izrađeni u Rusiji i dopremljeni u Beograd, a već za dva dana bi moglo da počne postavljanje.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Grad Beograd, Goran Vesić, Stefan Nemanja, spomenik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga