21:33 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  435127
  Pratite nas

  Sporazum o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, koji je danas potpisan u Beloj kući podrazumeva, između ostalog, pristupanje Prištine inicijativi „mini-Šengen“, ulaganje u infrastrukturu...

  Sporazum, kako piše Blic, predviđa:

  Priština postaje deo inicijative Mini Šengen koji su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev prošle godine.

  Neke od konkretnih koristi ovoga su, osim stotina miliona godišnje novog srpskog izvoza, i to što se rešava sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata, ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava građanima slobodno kretanje.

  Osim toga, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome.

  Sporazum podrazumeva i ulaganje u mrežu puteva i pruga.

  Uz autoput Niš — Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač. Takođe, naše sredine na KiM biće povezane novom železničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

  Postignut je dogovor u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC, što je važno zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i drugih naših svetinja.

  Promene na graničnim i administrativnim prelazima, po kojima će strane početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime će se biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD.

  Sporazum predviđa i otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što će biti prva takva u našem regionu.

  Ta kancelarija biće zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku, što je veoma snažan signal za američke i evropske investitore.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  sporazum, Srbija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga