00:20 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, otvorio je u Kragujevcu izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“ i istakao da je Srbija pružila ruku pomirenja, a očekuje da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac.

  Ministar Dačić je naglasio da je neophodno javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine.

  Naglasio je da ne smemo dozvoliti nasilno, niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima.

  Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina.

  Ulogu u tome, kaže, moramo imati svi mi kao pojedinci, ali i kao društva i države u regionu Balkana, jer svi zajedno, kao potomci i žrtava i zločinaca imamo odgovornost za zajedničku budućnost.

  „Srbija je pružila ruku pomirenja, a očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svetskog rata - stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja“, zaključio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

  On je podsetio da je januara 2018. godine imao priliku da otvori sličnu izložbu u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je bila deo obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust.

  Ove izložbe su, kako je naveo, jedan deo našeg napora da očuvamo kulturu sećanja, što je ujedno i naš doprinos odgovornom odnosu prema prošlosti.

  „Ne postoji opravdanje za odsustvo sećanja na zlodela i za zaborav i zanemarivanje obaveza koje iz tog sećanja proizlaze. Odgovorno ophođenje prema istoriji omogućava nam odgovorno delanje u današnjem trenutku, jer tragedije poput onih koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti“, rekao je Dačić.

  Tagovi:
  Ivica Dačić, šumarice, izložba, Jasenovac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga