04:13 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1229
  Pratite nas

  Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da se u dobrom delu Srbije epidemiološke mere uopšte ne poštuju, navodeći da je reč o ljudima koji su na odmoru, koji uopšte ne nose maske i borave u velikom broju na određenim prostorima. To je nešto što ne može da ostane bez posledica, poručio je on.

  Kon je u izjavi za RTS rekao da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizovala na niskom nivou. Međutim, on dodaje da je u Beogradu u četvrtak i petak jasno uočeno ponovno povećanje broja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante.

  „Na sreću, kod njih se ne pronalazi kovid, ali to pokazuje da polako počinju da se pojačavaju akutne respiratorne infekcije, kojih ćemo u narednom periodu imati i to će otežati rad medicinskim službama“ , naveo je epidemiolog.

  Zato on insistira da je situacija nesigurna i da je neophodno strogo voditi računa da se ne pogorša i ostane na prihvatljivom nivou.

  „Ako uspemo da dočekamo oktobar bez povećanja, da ostane ovako, prihvatljivo nisko, onda smo već u novoj sezoni, sezoni vakcinacije protiv gripa, za koju treba da se pripremimo“, naveo je Kon.

  Do povećanja broja zaraženih može doći i zbog povratka građana iz inostranstva, upozorio je on.

  Kako dodaje, ulazimo i u period respiratornih infekcija, koje uobičajeno kreću od škola, a u ovom slučaju moguće je da krenu i iz radnih kolektiva.

  Kon ističe i da su prevozna sredstva nedopustiva mesta širenja virusa, ističući da ne treba blagonaklono gledati na nekoga ko ne nosi masku u prevozu.

  „To je jasan, svestan bojkot mera, istakao je Kon.

  Kaže da se za sada ne može povezivati skok obolelih sa početkom školske godine, jer je urađeno sve da u školama ne dođe do prenosa.

  Škole se neće zatvarati, jedino u slučaju da dođe do masovnog zaražavanja u opštoj populaciji.

  On je istakao da je činjenica da deca od 15 do 19 godina najviše obolevaju, ali da nema teških slučajeva, što stvara privid da je kovid lako oboljenje.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  mere, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga