11:43 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 335
  Pratite nas

  Iako smo već zagazili u septembar, kiše i češće promene vremena nema ni na vidiku, tako da će ovaj mesec biti pogodan za produžetak svih letnjih aktivnosti.

  Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog otkriva da je „veoma izvesno da će ovaj mesec biti ekstremno sušan i znatno topliji od proseka“. Kako navodi, naredni dani donose suvo i toplo, a povremeno i veoma toplo vreme, sa temperaturama na koje nismo navikli u septembru.

  Ipak, kao najava jesenjih dana, noći će biti sveže, što neće smetati dnevnim temperaturama da do vikenda dostižu maksimume od 24 do 29 stepeni, dok se na jugu očekuje i do 33 stepena.

  „Posle 12.09. očekuju se maksimumi znatno iznad proseka koji će se na kopnu uglavnom kretati od +26 do +31, ponegde i do +32, dok bi u zaleđu Jadrana i na jugu Hercegovine ponegde mogli biti i oko +34 stepena Celzijusa. Tek oko 18.09, oba glavna modela imaju signal za manje narušavanje anticiklona, slabu ciklogenezu nad severom Italije, naoblačenje uz manje osveženje u kišu povremeno“, kaže Čubrilo.

  Dodaje da tek posle 20.09. počinje da se javlja signal za moguće konkretnije zahlađenje, ali navodi da je o tome još rano govoriti.

  „Ovaj septembar će, osim ukoliko poslednjih 5-6 dana ne donesu neku veliku kišu, biti vrlo sušan, to je u skladu sa dugoročnom prognozom i vrlo je verovatno da će i oktobar doneti deficit padavina, ali će temperaturno biti prosečan“, zaključuje Čubrilo.

   

  Tagovi:
  vremenska prognoza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga