05:08 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1112
  Pratite nas

  Epidemiolog Predrag Kon kaže da vakcina protiv kovida 19 može da bude u masovnom korišćenju tek sledeće godine.

  „Potrebna je pravovremenost, a pre decembra je skoro nemoguće očekivati vakcinu. Nije nemoguće da se pojavi u maloj količini za testiranje, ali da bude u masovnom korišćenju, može tek sledeće godine i tako se treba pripremati. To ne znači da ne želimo da bude što pre, ali mora da bude bezbedno“, rekao je Kon na pres konferenciji Kriznog štaba.

  Vakcina
  © AFP 2020 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++

  Po pitanju obustave postupka testiranja vakcine „AstraZeneke“, Kon kaže da su to neki potpuno uobičajeni postupci, koji su sada pod ogromnom lupom javnosti, ali da njega lično to ne onespokojava, već vidi vrlo veliku privrženost tome da se nađe isključivo bezbedna vakcina.

  „To je nešto što se inače dešava kod ispitivanja vakcine, kao što je obustava vakcine ‘AstraZeneke’, zbog jednog slučaja koji sada treba da se istraži, da li je na bilo koji način povezan sa vakcinacijom, osim što vremenski jeste nesumnjivo“, dodao je Kon, prenosi Tanjug.

  Po pitanju kineske vakcine, rekao je da je pitanje načina na koji ćemo nadalje biti informisani o tome, te da ne bi bilo loše da Krizni štab bude upoznat sa tokom razgovora, a pogotovo Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je regulatorno telo i najmerodavnija za odobrenje i bezbednost bilo koje vakcine, lekova i drugih medicinskih sredstava.

  Osnovnu i najznačajniju ulogu u svemu tome imaće Agencija za lekove, dodao je Kon.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga