04:27 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21111
  Pratite nas

  Nepoverenje javnosti prema vakcinama predstavlja jedan od najvećih izazova za globalno zdravlje, a u pojedinim zemljama, među kojima je Srbija, zabeležen je porast protivnika vakcinacije, pokazala je studija.

  Na globalnom nivou nekoliko država suočava se sa sve većim skepticizmom kada je u pitanju vakcinacija, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu „Lancet“ o promeni stava globalne populacije prema vakcinama od 2015. do 2019. godine.

  Istraživanje je pokazalo da je u Avganistanu, Azerbejdžanu, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu i Srbiji zabeležen porast udela ispitanika koji se snažno protive vakcini.

  Pored tih šest država, i u Bosni i Hercegovini, Gruziji, Japanu i Maleziji raste zabrinutost za bezbednost vakcina, pokazala je studija.

  Studija je sprovedena na osnovu analize 290 sprovedenih anketa na tu temu u 149 država širom sveta, odgovore na pitanja dalo je više od 284.000 ljudi, a upoređene su prikupljene informacije i obuhvatnost vakcinacije, kao i prethodno objavljena istraživanja.

  Naglašeno je da, posmatrajući EU, situacija u Poljskoj zabrinjava jer je zabeležen pad poverenja u vakcinaciju sa 64 na 53 odsto, dok je situacija u Francuskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji pozitivna, gde je poverenje znatno poraslo poslednjih godina.

  Italija takođe beleži pozitivan trend i porast procenta stanovnika koji imaju poverenja u vakcine sa 24,81 odsto u 2015. godini na 46 odsto u 2019, navodi italijanski list Republika.

  Studija je pokazala da su lažne vesti u medijima i na društvenim mrežama među uzrocima porasta nepoverenja prema vakcinaciji.

  „Ako i kada vakcina protiv kovida 19 bude bila dostupna, ne možemo priuštiti oklevanje ako želimo da pobedimo pandemiju“, navodi italijanski list „Republika“, a prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga