14:12 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2843
  Pratite nas

  Direktor Jute Aleksandar Seničić izjavio je da je oko 100 miliona evra novca građana Srbije preko turističkih agencija „zarobljeno“ u Grčkoj, Španiji, Italiji i drugim destinacijama, zbog nerealizovanih putovanja usled izbijanja epidemije virusa korona.

  Senčić je istakao da će se novac teško odblokirati, podsetivši da je Uredba o zamenskim putovanjima doneta da bi se zaštitile i turističke agencije, ali i novac potrošača.

  On je, gostujući na RTS-u, podsetio da je Grčka donela propis kojim je dobavljačima, našim davaocima usluga, hotelijerima, vlasnicima privatnih kuća, omogućila da novac koji smo uplatili ne moraju da vrate, odnosno da mogu da ga vrate početkom 2022. godine.

  Što se tiče rada turističkih agencija, Seničić navodi da je za oko 90 odsto smanjen obim posla i da se nada sektorskoj pomoći države krajem sezone.

  Kolona automobila na graničnom prelazu Preševo
  © AFP 2020 / SASA DJORDJEVIC

  Prema njegovim rečima, samo jedna turistička agencija je ušla u proces likvidacije.

  Senčić je rekao i da je preko turističkih agencija više od 20.000 ljudi iz Srbije na letovanju u inostranstvu, da je u Crnu Goru organizovano otputovalo par hiljada turista, dok je oko 50.000 to učinilo u sopstvenom aranžmanu.

  Povodom navoda da je Grčka odlučila da se produži zabrana ulaska našim državljanima i posle 15. septembra, Senčić kaže da je ta odluka izvesna, ali da treba sačekati zvaničnu potvrdu.

  Prema njegovim rečima, takva odluka je očekivana jer je epidemiološka situacija u Grčkoj loša.

  „Ono što je najznačajnije je da već 15 dana pokušavamo u razgovoru sa grčkom ambasadom da omogućimo službena putovanja agencija. Ne možemo ući ni pod kojim uslovima u Grčku“, rekao je Seničić, dodajući da je traženo da se pod određenim uslovima omoguće službena putovanja uz pi-si-ar test.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  letovanje, virus korona, turističke agencije, turizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga