06:08 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  11452
  Pratite nas

  U Srbiji i Republici Srpskoj danas će biti obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji će od danas biti obeležavan svake godine u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

  Rukovodstva Srbije i Republike Srpske dogovorila su se na sastanku krajem avgusta u Beogradu o obeležavanju zajednickog praznika - 15. septembra, dana kada je probijen Solunski front.

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će najvažnije ulice u Beogradu u utorak na Dan srpskog jedinstva biti okićene sa 4.000 srpskih zastava.

  Vesić je na svom Fejsbuk profilu naveo da će tim povodom Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biti osvetljeni u bojama srpske zastave.

  "Sve državne institucije i javni objekti biće okićeni srpskim zastavama dok će sa fontane na Slaviji biti emitovane himne Srbije i Republike Srpske", najavio je Vesić.

  Tog datuma, 1918. godine, srpska vojska izvojevala je jednu od najvećih pobeda i opredila dalji tok Prvog svetskog rata.

  Proboj Solunskog fronta rezultat je velike savezničke ovanzive, što je ujedno bila i jedna od najvažnijih, i za Srbiju svakako ključnih operacija za vreme Prvog svetskog rata.

  Srpska vojska je, probojem Solunskog fronta, trajno zaposela teritoriju okupirane zemlje, konačno je oslobodivši od okupatora. Nedugo zatim usledio je potpuni slom bloka Centralnih sila (Nemačka, Austrougarska i Bugarska) na Balkanu, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca – zajedničke države južnih Slovena, koja je proglašena u Beogradu 1. decembra 1918.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga