22:42 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  154285
  Pratite nas

  Mural posvećen besmrtnim herojima sa Košara oslikan na atletskom stadionu u Kraljevu, oskrnavljen je sinoć, potvrdio je za Sputnjik Vojislav Vukašinović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida, učesnik bitke na Košarama koji u toj bici bio ranjen u glavu 17. maja 1999. godine.

  On dodaje da je policija jutros bila na licu mesta i izvršila uviđaj.

  „Ovo je, po meni, udar na državu. Ovo nije udar na nas niti na te momke koji su oslikani na muralu, istinske i besmrtne heroje. To je lično moje mišljenje, a to mišljenje deli i dosta mojih saboraca“, ističe Vukašinović.
  Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
  Sputnjiku ustupila Lola Đorđević
  Deca besmrtnih heroja koji se nalaze na muralu svečano otkrivaju mural.

  U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, vojske, policije, Žandarmerije, državnih i gradskih institucija, ratnih veterana, njihovih porodica i udruženja, na Dan proboja solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Kraljevu je otkriven mural posvećen herojima sa Košara, nastradalim borcima sa teritorije Kraljeva i cele Srbije u ratnim sukobima kod ove karaule na Prokletijama.

  Pripadnici Vojske Srbije na na svečanom otkrivanju murala posvećenom Herojima sa Košara u Kraljevu.
  Sputnjiku ustupila Lola Đorđević.
  Pripadnici Vojske Srbije na na svečanom otkrivanju murala posvećenom Herojima sa Košara u Kraljevu.

  Na inicijativu ovdašnjeg Udruženja ratnih vojnih invalida, na muralu dugačkom 25 metara na spoljnom zidu rekonstruisanog Atletskog stadiona kraj Ibra kao znak spomena i sećanja nalaze se likovi tragično nastradalih učesnika bitke na Košarama – Milosava Jovšića i Nedžada Bilalovića iz Kraljeva, Srđana Košanina iz Ušća na Ibru i Ninoslava Vojvodića iz Peći.

  Prema Vukašinovićevim rečima, crtanje murala završeno pre sedam, a oslikavanje je trajalo 60 dana. Iako je mural oskrnavljen noć uoči svečanog otkrivanja, ceremonija je održana upravo da bi dokazali nepoznatim počiniocima „da su ponovo ubili te ljude koji su 1999. poginuli na Košarama“.

  Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
  Sputnjiku ustupila Lola Đorđević
  Policija jutros bila na licu mesta i izvršila uviđaj.

  Ceremonija svečanog otkrivanja murala počela je izvođenjem himne Srbije koju je otpevalo dete iz muzičke škole. Program je vodio gradski većnik za kulturu.

  „Deca besmrtnih heroja koji se nalaze na muralu svečano su ga otkrila, a onda su predstavnici svih gradskih, vojnih i drugih institucija i učesnika bitke na Košarama položili po jednu ružu pored murala“, kaže naš sagovornik.
  Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
  Sputnjiku ustupila Lola Đorđević
  Prisutni su položili po jednu ružu pored murala.

  U nastavku programa odrecitovane su pesme „Vila sa Košara“ i „Heroji sa Košara“.

  Ceremoniji svečanog otkrivanja murala prisustvovali su i tadašnji komandant štaba 63. padobranske brigade Vidoje Kovačević sa još dvojicom njegovih vojnika, pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, kao i predstavnici dobrovoljaca, graničara, Petog bataljona vojne policije i 125. motorizovane brigade.

  Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
  Sputnjiku ustupila Lola Đorđević
  Oslikavanje murala trajalo je 60 dana.
  Tagovi:
  heroji sa Košara, mural, Kraljevo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga