08:23 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2252
  Pratite nas

  Ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila da će se u sredu sastati s visokom delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC). Ona je otkrila da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

  Platforma za te razgovore biće sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju auto-puteva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine, navela je Mihajlovićeva.

  Mihajlovićeva u izjavi za Tanjug otkriva da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

  To su izgradnja auto-puta Niš - Merdare - Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja auto-puta Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara.

  Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 milijardi evra.

  Mihajlovićeva ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja auto-puta od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 miliona evra, kao i izgradnja pruge na tom pravcu.

  „Putevi i pruge za povezivanje Beograda i Prištine je naša osnovna platforma, a sigurno da ćemo razgovarati i finansiranju regionalnih projekata, kao i o ženskom preduzetništvu“, rekla je Mihajlović.

  Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd - Niš u dužini od 240 km, za koji su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC), a vrednost je oko 2,1 milijardi evra.

  Takođe, planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 km, za šta je potrebno oko 980 miliona evra.

  Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43 km ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga).

  Takođe, pruga Priština - Kosovo Polje - Đeneral Janković - granica sa Severnom Makedonijom od 70,8 km.

  Mihajlovićeva podseća da je za prvu deonicu auto-puta od Niša do Pločnika u dužini od 33 km obezbeđeno finansiranje i da će tender biti objavljen krajem oktobra, a da će radovi početi sledeće godine. Ta deonica je vredna 225 miliona evra.

  Navodi da će se sa DFC-om pregovarati o finansiranju druge deonice od Pločnika do Merdara i dalje ka Prištini, kao i da je ukupna vrednost celog auto-puta oko milijardu evra, tako da je potrebno obezbediti dodatnih više od 750 miliona evra.

  Napomenula je da tek treba da se završi projektno-tehnička dokumentacija.

  Kada je u pitanju pruga, Mihajlovićeva kaže da je na delu od Niša do Merdara prosečna brzina svega 30 km na sat i da i tu treba završiti dokumentaciju i videti stanje pruge od Merdara do Prištine.

  Mihajlovićeva ističe da će te investicije dati impuls razvoju celog regiona.

  Kaže da će se razgovarati i o otvaranju aviolinije između Beograda i Prištine i da će naša strana učiniti sve da na njoj leti Er Srbija a ne druge avio-kompanije.

  Ministarka ističe da u Srbiju ne dolazi samo DFC, već i američka vlada, s obzirom na to da je taj fond deo američke vlade.

  Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati, rekla je Mihajlovićeva i istakla da sve to predstavlja mogućnost da se poveća stabilnost celog regiona.

  Kako kaže, dolazak DFC-a i američke vlade je prekretnica u u bilateralnim odnosima Srbije i SAD i novi impuls u razvijanju tih odnosa, koji su „nekada bili gore, nekada dole“.

  „Cilj je da konačno stavimo ekonomiju ispred svih drugih priča koje su postojale i sada postoje. Naravno da ne možemo da zaboravimo prošlost, ali moramo da se razvijamo i da bi naš narod ostao da živi na KiM i da bismo mi kao region išli napred. Nama je potebna ova vrsta investicija i to od jedne od najjačih sila sveta, a to je SAD“, naglasila je Mihajlovićeva.

  Tagovi:
  autoput, Priština, Beograd, Zorana Mihajlović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga