18:09 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1219199
  Pratite nas

  U petak je, kako kažu u Višem sudu u Beogradu, iz Sjedinjenih Američkih Država stigla zamolnica za izručenje 11 optuženih za digitalnu prevaru, svi sa boravištem u Nišu. Saslušanje je već bilo zakazano za ponedeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtevima iz pristiglog pisma.

  Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD da im se tamo sudi, pišu „Južne vesti“.

  Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena, ali je priča pošla na stranu „da mogu“, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.

  „Zamolnica SAD primljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica“, kažu u Višem sudu za „Južne vesti“.

  Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo.

  Uhapšenima je određen pritvor.

  Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

  „Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za novim zakazivanjem i to je odloženo za sledeću nedelju“, kaže Petrović.

  Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

  Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

  Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

  Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji, prenosi Blic.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga