10:55 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  37673
  Pratite nas

  JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd je danas na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća – palme. Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi.

  Zasađeno je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei. Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvezene su iz Španije. Stručnjaci JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini. Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Kalemegdan i prilaz paviljonu.

  Ispred paviljona je zasađeno šest stabala visokog kvaliteta, uvezenih iz Španije
  Ispred paviljona je zasađeno šest stabala visokog kvaliteta, uvezenih iz Španije
  Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.  Vrsta palme koja je zasađena danas na Kalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa.

  Odabrani su primerci visine oko 3.5 metra, jednakog rasta.
  Odabrani su primerci visine oko 3.5 metra, jednakog rasta

  Prilikom današnje sadnje „Zelenilo-Beograd“ je primenilo  sve potrebne tehnološke mere. Pažljivo je napravljeno strukturno zemljište za sadnju, koje će omogućiti sadnicama dobre uslove za razvoj. Supstrat se sastoji od mešavine humusa i dve frakcije šljunka, kako bi se obezbedila drenaža. Ispod sadnica je postavljen takođe drenažni sloj i izvršeno je njihovo ankerovanje.

  Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura
  Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura
  Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

  U toku narednih dana JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

   

  Tagovi:
  palma, uređenje, Kalemegdan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga