06:54 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  13311
  Pratite nas

  Grupa studenata okupljena oko inicijative „Zaštitimo studente“ organizovala je danas protest kako bi njihov zahtev za smanjenjem školarina za 30 odsto bio ispunjen.

  Studenti su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, nakon čega su izašli na Vasinu ulicu, gde su blokirali saobraćaj i odatle će krenuti u protestnu šetnju do Vlade Srbije.

  Na čelu kolone studenti nose transparent na kome piše „Vlada (nje) - nedovoljan jedan“, „Nećemo preko“, „Obrazovanje ludom radovanje“, „Zašto nas terate da budemo naučnici drugih država“, „Koliko nas još mora da ode da bi se nešto promenilo“, „Obrazovanje vredi država štedi“.

  Student Pravnog fakulteta Nikola Arsić rekao je novinarima da do vlade Srbije idu kako bi pokazali premijerki Ani Brnabić „da studenti postoje i da neće dozvoliti da ih oteraju iz zemlje“.

  Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je ranije da neki fakulteti su u mogućnosti da smanje školarine dok drugi to nisu i ostavio svakom fakultetu pojedinačno mogućnost da donese odluku o tome, a Arsić kaže da je ministar prvo negirao da postoji problem, a da je sada prešao u fazu kada ne prihvata odgovornost i prebacio je na druge.

  Arsić je kazao i da ukoliko ne budu uspeli da zakažu sastanak sa ministrom Šarčevićem do utorka nastaviće sa pritiscima da bi njihov zahtev bio ispunjen, a ne isključuje radikalizaciju koja podrazumeva podnošenje tužbi protiv fakulteta zbog kršenja ugovora o visokom obrazovanju.

  Tagovi:
  protest, studenti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga