22:39 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  115219
  Pratite nas

  Multietnički onlajn-kuvar, pametna rukavica, mala gradonačelnica, predstavljeni su na internet stranici predsednika Srbije, u kategoriji „Najbolje iz Srbije“.

  Predsednik Srbije od danas na zvaničnom sajtu promoviše „najbolje iz Srbije“, tako da građani mogu da pročitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni.

  Među njima je i startap Anora, deo Naučno-tehnološkog parka Beograd i njihova pametna rukavica, koja će biti od velike pomoći slepim i slabovidim osobama.

  Pametna rukavica, koju razvija tim mladih naučnika na čelu sa Nikolom Krstićem, funkcioniše po principu navođenja, slično belom štapu, ali ga menja i dopunjuje.

  Na spoljašnjoj strani rukavice smešteni su senzori koji registruju prepreke u okolini, a rukavica će vibrirati jače ili slabije u zavisnosti od toga koliko je osoba blizu prepreke.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  Objava koju deli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) dana

  Na zvaničnom sajtu predsednika Republike predstavljen je i Nenad Golubović, volonter u kovid ambulanti u Lebanu.

  Nenad je rođen u Leskovcu 1994. godine, detinjstvo je proveo u Lebanu, a Medicinski fakultet u Nišu završio je u roku, sa prosečnom ocenom 9,92.

  O njegovoj humanosti i izdržljivosti, kako se navodi, najbolje svedoči volonterski rad u Domu zdravlja Lebane, u Kovid ambulanti i Službi hitne medicinske pomoći od jula 2020. godine, pa sve do danas.

  On se nakon svog školovanja i stečenog iskustva, vratio u zavičaj u želji da dokaže da i mala mesta sa juga Srbije mogu odgajati velike i uspešne ljude.

  Na sajtu je predstavljena i ideja „malog gradonačelnika“.

  Naime, svakog 20. novembra, na Svetski dan deteta, u Sremskoj Mitrovici bira se „mali gradonačelnik“, koji ceremonijalno učestvuje u programima namenjenim deci.

  Mali gradonačelnik se bira na literarnom konkursu u koji su uključeni svi učenici drugog razreda osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, a konkurs se bavi temama koje se odnose na život dece u ovom gradu.

  Prošle, 2019. godine, za malu gradonačelnicu izabrana je devetogodišnja Iskra Gligorić iz Osnovne škole „Sveti Sava“, koja je tokom svog mandata učestvovala u više manifestacija.

  U kategoriji „Najbolje iz Srbije“ našao se i multietnički onlajn-kuvar, jedan od projekata realizovan u maju i junu školske 2019/20, tokom trajanja pandemije izazvane korona virusom.

  U okviru seminara na temu „Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina“, u saradnji sa udruženjem građana NEXUS, tim Osnovne škole „Vuk Karadžić7 u Vranju odlučio je da napravi onlajn multietnički kuvar.

  U projektu je učestvovalo 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima je dvadesetoro romske nacionalnosti, a đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć ukućana, pri tom snimajući ceo proces kuvanja.

  Rezultat projekta je dvadesetjednominutni video-kuvar u kome se osim načina pripreme nalaze i recepti, a koji se može videti i na internet prezentaciji predsednika Republike.

  Tagovi:
  projekti, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga