11:59 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 021
  Pratite nas

  Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, koji su 25. septembra poginuli prilikom pada aviona MiG 21, sahranjeni su danas uz vojne počasti.

  Major Krsnik sahranjen je na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, a kapetan Vasiljević u selu Donja Borina kod Malog Zvornika.

  Vasiljević je ispraćen uz melodiju „Tamo daleko“, a njegov kolega oficir Nebojša Radojković oprostio se od Zvonka, ističući da je on nastavio porodičnu tradiciju, a u oficira pilota promovisan na današnji dan pre 19 godina.

  „Danas je ispraćen na svoj poslednji let. Kada je napravio prvi let MiG-om 21 svi smo videli u njegovim očima ostvarenje dečačkog sna. Neka ti je mirno nebo i večna slava“, rekao je Radojković.

  Pored članova porodice, rodbine, kolega i prijatelja, sahrani su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Aleksandar Bjelić i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, prenosi Tanjug.

  Zastava Srbije u znak sećanja i večne zahvalnosti otadžbine za sve što je kapetan Vasiljević učinio za nju predata je njegovoj supruzi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Uz zvuke „Tamo daleko“ ispraćen je i major Dejan Krsnik na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, a u znak sećanja i večne zahvalnosti otadžbine za sve što je učinio za nju, zastava Srbije predata je njegovom sinu, nakon počasne paljbe.

  Sahrani majora Krsnika, uz članove porodice, rodbinu, kolege i prijatelje, prisustvovali su načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, načelnik Operativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović i načelnik Uprave za logistiku brigadni general Srđan Petković.

  Sahrana pilota Zvonka Vasiljevića
  © Tanjug / STR
  Sahrana pilota Zvonka Vasiljevića

  Pilot major Dejan Krsnik bio je komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile.

  Rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu, a u profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Bio je oženjen i otac jednog deteta.

  Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević bio je pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile.

  Rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici, a u profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Bio je oženjen i otac dvoje dece.

  Krsnik i Vasiljević poginuli su 25. septembra prilikom pada aviona MiG-21 u selu Brasina kod Malog Zvornika, tokom izvođenja redovnog letačkog zadatka.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  piloti, sahrana
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga