02:25 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1332
  Pratite nas

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je prema njegovom istraživanju, a na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je pismeno prijavljeno.

  Kon je sinoć za „Njuzmaks adrija“ rekao da je postojao problem u informacionom sistemu i da se to stalno dešava.

  „Mora da se shvati — postoji nešto što se primenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom periodu nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto — dakle negde od sredine juna bio je precizan“, rekao je Kon.

  Epidemiolog je ukazao da smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period.

  „Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti... Sada će da stignu podaci za jun. Ja sam obradio podatke do juna meseca“, kazao je Kon, navodeći da je do tog meseca bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno.

  „Mi nikada nismo radili po tom sistemu, do sada nikada nije postojao ovakav sistem nadzora, mi imamo nešto drugo što redovno funkcioniše, ali sada je nemoguće da to funkcioniše jer sada toga ima masovno i morate da se adaptirate“, dodao je Kon, preneo je Tanjug.

  Kaže da se u ovom slučaju razvio informatički sistem bez koga epidemiolozi nisu mogli da rade, naglašavajući da u početku nisu postojale kovid ambulante i da oni nisu mogli da rade na prikupljanju podataka, posebno jer ti podaci nisu stizali, pa i „prijave zaraznih bolesti uopšte nisu stizale“.

  Kon objašnjava da je u svom istraživanju koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce, kao i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

  Potvrda o smrti ima tri dela — neposredni, osnovni i posredni uzrok smrti, naveo je, dodajući da one stižu posle dva meseca.

  Kon je precizirao da ono što se neposredno objavljuje, ono što je u informatičkom sistemu jedna stvar, a izvod podataka iz pisanog sistema — druga.

  Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio — sadašnji podaci koji se sada viđaju na sajtu covid19.rs jesu vrlo približni i da se, što se Beograda tiče, „on uklapa u ovo“.

  „Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne — to ćemo videti tek kasnije“, rekao je.

  Kon kaže da kad se „ukupna smrtnost prati iz godine u godinu, pa se poredi prosek pre 2020. dodajući da u „višku smrtnosti za čitav taj period postoji 345 ljudi“.

  „Samo da se zna, to se dešava u svakoj epidemiji“, naglasio je Kon.

  O školama i večitom derbiju

  Epidemiolog je dodao da ne veruje da će Krizni štab podržati da se omogući publika na večitom derbiju i da očekuje da će svi u Štabu biti protiv.

  Kaže da virus ne samo da kruži kod nas u zemlji, već i ulazi spolja.

  „Samo u jednoj školi je dokazano da se u školi dešavala transmisija, a da je ostalo spolja uneseno, a da je bitno da se takvi slučajevi otkriju i stave u izolaciju“, naveo je Kon.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  neslaganje, broj, umrli, virus korona, Predrag Kon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga