02:25 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  4238
  Pratite nas

  U Evropskoj službi za spoljne poslove više ne postoji potreba za karantinom, a nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

  „Radimo na održavanju novih sastanaka čije ćemo termine i agendu objaviti naknadno“, kaže portparol EU Peter Stano.

  Nakon otkazivanja ovonedeljne runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina uvedenih od strane Evropske službe za spoljne poslove, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na Kovid 19, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

  U EEAS navode da će termini i agenda sledeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

  U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine „u dobroj veri“ i da „nikada nije poništen niti povučen“.

  „Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma“, kažu u Briselu.

  Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO „redovno tumači pogrešno“, odnosno da taj sud nikada nije rekao da se udruženje/zajednica ne može uspostaviti.

  „Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu“, stav je EU.

  EU posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paralelno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dogovorenih, a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

   

  Tagovi:
  Brisel, sastanak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga