10:58 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  102391
  Pratite nas

  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da je Srpska pravoslavna crkva uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima.

  Đukanović je u intervjuu za N1 rekao da je termin „srpski prostor“ eufemizam za ideju „Velike Srbije“.

  „U ovom trenutku prisustvujemo jednom mekšem pristupu ostvarivanja te ideje“, ocenio je Đukanović.

  Nema sumnje da je Srpska pravoslavna crkva bila politički akter u izbornom procesu, rekao je Đukanović i dodao da je SPC u kontinuitetu pokušavala da poništi crnogorsku državnost i crnogorski nacionalni identitet.

  Prema njegovoj proceni, sporni Zakon o slobodi veroispovesti će pasti kad bude formirana nova Vlada Crne Gore, jer je taj zakon, „najmanji zajednički imenitelj“ nove vladajuće koalicije.

  Na pitanje da li je formiranje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve njegov politički projekt, Đukanović je rekao da je to teza „potpunih neznalica“ koji negiraju hiljadugodišnju crnogorsku istoriju.

  Antievropsko ofanziva iz Moskve

  Đukanović je rekao da je razočaran „indolentnošću određenih prozapadnih centara“ prema događanjima u Crnoj Gori i dodao da bi za sudbinu Balkana trebalo da budu svi zainteresovani, pre svega „lokomotiva Evrope, a to je EU“.

  „Umesto toga ostavili su ovaj region na milost i nemilost nekim drugim uticajima koji nisu vezani samo za Balkan. Mislim da greše svi koji veruju da je Crna Gora od tolikog geopolitičkog značaja da bi se Rusija morala tako pasionirano baviti promenom vlasti u Crnoj Gori. Ja mislim da je to što se dešava u našem regionu sastavni deo jedne antievropske ofanzive koja se vodi iz Moskve sa ciljem rušenja evropskih vrednosti“, rekao je Đukanović.
  Tagovi:
  SPC, Milo Đukanović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga