00:59 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2017
  Pratite nas

  Evropska agencija za lekove započela je sa ispitivanjima bezbednosti remdesivira, nakon što su neki pacijenti koji su koristili ovaj lek prijavili ozbiljne probleme sa bubrezima.

  Evropska agencija za lekove je saopštila da nije jasno da li je akutna bubrežna insuficijencija koju su pacijenti dobili posledica upotrebe leka protiv Kovida-19, ali da ovo pitanje zahteva dalju istragu, prenosi Asošijeted pres.

  Remdesivir je 3. juna dobio uslovno odobrenje za stavljanje u promet od strane Evropske agencije za lekove. Ovaj lek odobren je za korišćenje kod osoba starijih od 12 godina sa ozbiljnim oblikom Kovid-19 kojima je potreban tretman kiseonikom. Odobrenje za lek izdato je u ubrzanoj proceduri, uz uvažavanje činjenice da će više dokaza biti potrebno da se prikupi nakon izdavanja dozvole.

  Evropska agencija za lekove tvrdi da potencijalni problem toksičnosti za bubrege izazvan remdesivirom procenjivan nakon što je izdata dozvola za upotrebu, uglavnom na ispitivanjima vršenim na životinjama. Agencija podseća da akutna bubrežna insuficijencija može da bude izazvana drugim uzorčnicima, kao što su dijabetes i COVID-19.

  Preporuke o upotrebi remdesivira ostaju nepromenjene, navodi Evropska agencija za lekove. Lekari su već dobili instrukcije da pre upotrebe leka provere da li pacijenti imaju problema sa bubrezima i da ne koriste lek kod onih za koje se već zna da su bubrežni bolesnici.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  lekovi, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga