17:47 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Istaknuta srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

  Od nje su se oprostili brojni prijatelji. Emotivan govor održali su dirigent Bojan Suđić i njen suprug Borislav Čičovački.

  "Jedva čekam da te zagrlim kada se opet budemo sreli", rekao je suprug.

  Poslednjem pozdravu jednoj od najznačajnijih srpskih kompozitorki prisustvovali su i predsednik SANU Vladimir S. Kostić, glumac Tihomir Stanić, Kokan Mladenović, Svetozar Cvetković i književnik Ljubivoje Ršumović, prenose mediji.

  Isidora Žebeljan
  © Foto : Sputnjiku ustupile „Novosti“

  Isidora Žebeljan je diplomirala i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao profesor kompozicije.

  Za svoja dela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

  Izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za člana Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

  Berlinski časopis „Frajtag“ izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu.

  Kao prva javna ličnost sa Balkana, 2014. godine dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

  Isidora Žebeljan je takođe jedan od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film.

  Komponovala je muziku za više od 30 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

  Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove „Dom za vešanje“, „Arizona drim“, „Podzemlje“ (u režiji Emira Kusturice), „Kraljica Margo i "D serpent kis" (režija P. Ruselo), prenosi Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga