22:19 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  35279
  Pratite nas

  Američki Kongres će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Dejtona, navodi „Dnevni avaz“ i napominje da rezolucija dolazi u vreme pojačanog angažmana SAD u regionu.

  Naime, senator Majkl Tarner predložio je ovih dana rezoluciju koja se priseća Dejtonskog sporazuma, ali i poziva vlasti u BiH da nastave sa evroatlanskim integracijama i ustavnim reformama.

  Sličnu rezoluciju je predložio i senator Šerod Braun. U predloženoj rezoluciji se ističe da je sporazumom „okončan rat u Bosni i Hercegovini i donet mir.“

  Istaknuto je, između ostalog da su „etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i dece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gde je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno“.

  „Vlada Sjedinjenih Država potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i slobodnom tržištu“, navedeno je u rezoluciji, prenosi sarajevski portal.

  Kako je predloženo, Kongres SAD će, ukoliko rezolucija dobije podršku osuditi „kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom sveta“.

  Takođe, ponavlja se važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma i podstiče vlada Sjedinjenih Država da usko sarađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom - posebno onima potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma - kako bi podržala puno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahteva regionalnu saradnju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dejtonski sporazum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga