15:59 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 614
  Pratite nas

  Vozačima iz Srbije prilikom prelaska u Bosnu i Hercegovinu motornim vozilima na granici uskoro više neće biti potrebno posedovanje zelenog kartona.

  „U noći između nedelje i ponedeljka 19. oktobra ove godine, prestaje da važi obaveza posedovanja zelenog kartona prilikom ulaska motornim vozilom u Bosdnu i Hercegovinu. Isti princip važiće i sa vozilima tablicama BiH koja ulaze u Republiku Srbiju. To znači da će za prelazak granice u oba smera biti dovoljna tablica sa registareskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan", izjavio je za Sputnjik stručni saradnik za odnose sa javnošću Udruženja osiguravača Srbije, Zoran Ćirić.

  To, kako objašnjava, znači da je  BiH primljena u Multilateralni garantni sporazum.

  Tabla na ulasku u BiH
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Tabla na ulasku u BiH

  Biro zelene karte u BiH pre nedelju dana je potpisao Multilateralni sporazum kojim je ta država postala 34. članica Podsistema registarske oznake. Time je registarska oznaka postala dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće i to kako u državama EU, tako i na teritoriji Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

  Samo u Severnu Makedoniju ne može bez zelene karte

  Ćirić je precizirao da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savet Evrope 19. oktobar definisao kao datum od kada zelena karta kada je u pitanju BiH više nije potrebna.

  On je podsetio da je Srbija član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine, čime je građanima vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumantacije, troškova ili kontrole, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte.

  Severna Makedonija je jedina zemlja sa prostora bivše SFRJ gde je još potreban zeleni karton, međunarodna isprava kojom se dokazuje da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete pričinjene upravljanjem vozilom. Ćirić napominje da je neophodno da i ona postane potpisnica Multilateralnog sporazuma kako bi posedovanje zelenog kartona bilo nepotrebno.

  Tagovi:
  Srbija, granica, automobil, zelena karta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga