11:32 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Oktobar će biti topliji u odnosu na prosek za naše podneblje, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić i dodao da je još rano davati sigurne informacije o dugoročnoj vremenskoj prognozi, ali da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve, tri.

  U izjavi za Tanjnjug Nikolić je rekao da vremenska situacija koja je zadesila zapadnu Evropu, u smislu ekstremno velikih količina padavina, zaobilazi naše područje.

  Naveo je da se u narednim danima, do četvrtka, očekuje promenljivo vreme sa relativno malim količinama padavina, a da će od petka do 15. oktobra biti suvo i sunčano vreme, sa odlikama miholjskog leta.

  Dodao je da će od 15. oktobra do kraja meseca ponovo biti promenljivo sa po nekoliko suvih i vlažnih dana, te da će oktobar, generalno posmatrano, biti topliji u odnosu na prosek za taj mesec, kada je naše podneblje u pitanju.

  Kada je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, Nikolić je rekao da je još rano davati sigurne informacije o tome jer se svake godine vrši usaglašavanje sa svim ekspertima jugoistočne Evrope i Mediterana tih prognoza.

  Dodao je da će, kada je u pitanju zima, to usaglašavanje biti oko 20. novembra i da će se tada izaći sa dugoročnom prognozom.

  „Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizirali situaciju i usaglasili svoja očekivanja“, dodao je Nikolić.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  jesen, oktobar, RHMZ, vremenska prognoza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga