16:53 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1432
  Pratite nas

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas uvežbavanju jedinica Vojske Srbije za izvođenje Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, koja će u subotu 10. oktobra biti održana na Privremenom poligonu „Pešter“.

  Kako je istakao ministar Vulin, sve predviđene radnje idu svojim tokom i sve se odvija onako kako treba da se odvija.

  „Ono što je najvažnije – svi ljudi su zdravi, motivisani su, daju sve od sebe i trude se da Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem ’Sadejstvo 2020‘ bude impresivna, velika, da bude baš onakva kakva i jeste naša vojska“, naglasio je ministar odbrane.

  Pripremne aktivnosti na poligonu „Pešter“
  Pripremne aktivnosti na poligonu „Pešter“
  Zamenik rukovodioca vežbe za Kopnenu vojsku brigadni general Željko Kuzmanović rekao je da se jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Kopnene vojske zajednički pripremaju za predstojeću vežbu i da su realizovale i izvele sva pripremna gađanja i pripremne aktivnosti te da su pripremljene došle na Privremeni poligon „Pešter“.

  „Prethodnih dana organizovali smo život i rad na logorskoj prostoriji i realizovali individualna i zajednička uvežbavanja s ciljem postizanja što boljih rezultata na predstojećoj vežbi. Pripadnici oba vida Vojske Srbije pokazali su izuzetnu motivisanost za realizaciju te aktivnosti, a kroz motivaciju pokazali su i visoku stručnost i osposobljenost za realizaciju predstojećih zadataka i za rukovanje i upravljanje složenim borbenim sistemima“, rekao je general Kuzmanović i dodao da su na poligonu i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade koji su takođe „prikazali visok stepen stručnosti i osposobljenosti za izvršenje zadataka“.

  Vežbu „Sadejstvo 2020“ izvode jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, borbena grupa iz sastava Kopnene vojske i jedinice za specijalne operacije
  Vežbu „Sadejstvo 2020“ izvode jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, borbena grupa iz sastava Kopnene vojske i jedinice za specijalne operacije
  Cilj vežbe jeste prikaz obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

  Na vežbi je angažovano oko 3.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i više od 40 vazduhoplova.

  Privremeni poligon za vojne vežbe na Pešteru
  Privremeni poligon za vojne vežbe na Pešteru
  Današnjem uvežbavanju prisustvovali su pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

  Tagovi:
  Vojska Srbije, vojne vežbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga