15:23 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1383
  Pratite nas

  „Migovi 29“, helikopteri Mi-35 poznati i kao „leteći tenkovi“, modernizovani tenk M-84, samo su deo naoružanja koje će biti prikazano na velikoj vojnoj vežbi Vojske Srbije „Sadejstvo“. Na vežbi će biti prikazano združeno dejstvo vazduhoplovstva, kopnenih i specijalnih snaga, pa će Vojska Srbije prikazati svoju vatrenu moć i na zemlji i u vazduhu.

  Na vojnoj vežbi koja će u subotu biti održana na Pešterskoj visoravni, biće prikazano zajedničko dejstvo jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhplovstva i specijalnih snaga vojske Srbije, navodi pukovnik Milan Elenkov pripadnik Ratnog vazduhoplovstva Protiv-vazduhoplovne odbrane, prenosi RTS.

  Pukovnik Elenkov navodi da su na privremenom poligonu „Pešter“ u toku pripreme i uvežbavanje za vojnu vežbu „Sadejstvo 2020“, tokom koje treba da se vidi i oceni rad svih jedinica u vojsci Srbije.

  „Vežba se sastoji od sedam sekvenci. A cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopnene vojske“, objašnjava Elenkov.

  Kako kaže, na Pešterskoj visoravni i u vazdušnom prostoru imaćemo priliku da vidimo „migove 29“, „orao“, „supergaleb G-4“, helikopter Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbeni helikopter „gama“ i paletu naoružanja koju će oni koristiti. 

  Dodaje da se u pripremama za ovu vežbu od 1. oktobra već dejstvovalo na poligonima u Čenti i na Pasuljanskim livadama.

  Major Milan Sudžuković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije, objašnjava da će se specijalne snage na vežbi predstaviti u dva dela, da će se koristiti najsavremenija balistička oprema, dronovi i modernizovana borbena vozila.

  „Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovaće helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika, specijalni desant, a kruna vežbe biće skok gde će dva pripadnika 63. padobranske brigade nositi zastavu Republike Srbije i zastavu Vojske Srbije“, objašnjava Sudžuković.

  Brigadni general Željko Kuzmanović navodi da se jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Kopnene vojske zajednički pripremaju za predstojeću vežbu i da su realizovale i izvele sva pripremna gađanja i pripremne aktivnosti te da su pripremljene došle na Privremeni poligon "Pešter".

  Dodaje da će na vežbi učestvovati oko 2.800 pripadnika združenih snaga Vojske Srbije, a da će gledaoci pored sredstava i opreme koje je Vojska Srbije do sada imala, imati priliku da vide i savremene modernizovane sisteme - oklopno vozilo „lazar tri“, modernizovani tenk M-84, modernizovani BP-80, savremene modernizovane artiljerijske sisteme, naoružanje i opremu.

  Ističe da će bez obzira na vremenske prilike vežba biti održana, i da će, kako kaže, sve ono što je planirano biti prikazano u subotu.

  Pored 2.800 vojnika, na vežbi će učestvovati 150 borbeni i neborbenih vozila i 40 vazduhoplova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  vežba, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga