18:45 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1526239
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će EU razumeti da je Srbija spremna na razgovor i kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali ne na ultimatum i jednostrane poruke.

  Na pitanje da prokomentariše izjavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da od njega kao predsednika Srbije očekuje dalekosežnu odluku o KiM, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor s Lajčakom, a od nekih velikih država - pritisak da prihvati ono što se očekuje od njega.

  „Ako bilo ko misli da poruka Srbiji „priznajte Kosovo, a dobićete zauzvrat ništa” i vaš narod će biri izložen progonu kao što je bio 17. marta, u svako vreme kada nije bilo snažnijeg odgovora srpske države, ne moram da govorim šta bi bio i šta jeste odgovor”, kazao je on, prenosi Tanjug.

  Nada se, takođe, da će EU dobro razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem EU a zatim donosi deklaracije i rezolucije kojima negira sve, a tako i ZSO, i kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, a da će naknadno da formiraju ZSO, kao što to govori Priština.

  „To je nemoguće”, rekao je Vučić i dodao da je siguran da pozicija Lajčaka nije laka.

  Niko ne traži da imamo po tri, četiri maske, ali moramo da poštujemo mere

  Vučić je pozvao građane da budu odgovorni i poštuju sve epidemiološke mere, kako bi se vodila borba protiv virusa korona.

  „Niko ne traži da imamo po tri, četiri maske, ali da se drži distanca, da se ponašamo svi u skladu sa merama, da bismo zemlju sačuvali“, rekao je Vučić.

  On je istakao da je moć zdravstva jedna od osnovnih poluga po kojoj će se pratiti uspeh jedne zemlje.

  Država će se u narednom periodu potruditi, kako je rekao, da olakša rešavanje životnih problema pripadnika službi bezbednosti, vojske, policije i BIA, kao i zdravstvenih radnika, pre svega stambena pitanja, što podrazumeva dalja ulaganja.

  Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi evropske integracije, čuvajući prijateljstva sa drugim državama, kao i održavanje vojne neutralnosti.

  U tom smislu, ukazao je na jučerašnjoj vojnoj vežbi „Sadejstvo 2020“, koja je pokazala kolika je sposobnost i napredak Vojske Srbije, kolika su ulaganja, ali i posvećenost pripadnika srpske armije.

  Naredna nedelja važna, biće donete bitne odluke

  Vučić je izjavio da će naredna nedelja biti veoma važna, jer će biti donete mnoge bitne odluke i obavljeni važni politički razgovori.

  Vučić nije precizirao o kakvim bitnim odlukama je reč, ali se, inače, kako je ranije najavljeno, očekuje formiranje Vlade Srbije.

  Kada je reč o važnim razgovorima, za narednu nedelju najavljena je poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga